Szechenyi 2020

Marizaell-i zarándoklat 2019. augusztus 24. – 2019. augusztus 25.

Marizaell-i zarándoklat 2019. augusztus 24. – 2019. augusztus 25.

Narda Horvát Nemzetiségi Önkormányzata megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a horvát identitástudat megőrzésére. A hagyományok a kultúra a nyelv és a vallás fennmaradásáért számos programot szervez.

Ezért is nagy büszkeség egy falu életében, ha részese lehet egy hosszú évekre visszanyúló a horvátságot összekötő vallási hagyománynak. Így volt ezzel Narda is, hiszen 2018. augusztus 25. – 2019. augusztus 24. között a településünkön vendégeskedett a mariazell-i Szűzanya vándor kegyszobra.

Ebből kifolyólag a 2019. évi Mariazell-i zarándoklat fontos eseménye volt kis falunk lakói életében.  Ezen az augusztusi utolsó hétvégén vittük vissza a bazilikába, a szombat esti zarándok szentmisére és a gyertyás körmenetre a Szűzanya kegyszobrát. A vasárnapi litánia keretében pedig Narda település átadta a kegyszobrot az újonnan kiválasztott település képviselőinek. A szombat esti ünnepi szentmisén, ami 19.00 órakor kezdődőt, közreműködtek a nardai énekkar tagjai, karöltve a Pinka menti horvát települések énekkarainak tagjaival. Ők és a tamburazenekar a vasárnap délutáni, 14.00 órakor kezdődő litánián is közreműködtek, ahol a nardai zarándokok elbúcsúztak a Szűzanyától.

A két napos rendezvényen a fellépő énekkarosokon és zenészeken kívül, számos nardai zarándok is tiszteletét tette a Szűzanya kegyszobránál, részt vettek a keresztúton, szentmiséken, gyertyás körmeneten és litánián. hiszen egy teljes éven át nagy buzgalommal őrizték a szobrot, imádkoztak a szobornál és fogadták azt a sok sok zarándokot, akik felkeresték a Szűzanya szobrát Nardán A zarándokokat két autóbusz vitte el Mariazellbe.

Az ilyen zarándoklatnak és programoknak összekovácsoló, megtartó ereje van, nem beszélve arról, hogy a hit erősítése fontos nem csak a horvátok, hanem az egész ország életében, függetlenül a nemzeti hovatartozástól, de számunkra a nyelv ápolása, az összetartozás erősítése miatt is erőteljes a szerepe, hiszen a család és az iskola után az egyház a legfontosabb az anyanyelv megtartása, megőrzése céljából. Mivel a gradistyei horvátok falvaiban nincsenek nagyon horvát plébánosok, ezért még nagyobb a jelentősége az ilyen alkalmaknak, a horvát nyelv az összekötő nyelvük az érkező zarándokoknak és a rendezvényeken résztvevőknek. Ez a program segítette kis közösségünket a vallásos nevelés erősítésében, az anyanyelv ápolásában, a horvátság összetartozásának erősítésében.

 

A rendezvényt támogatta:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt NEMZ-KUL-19-1297

Narda Horvát Nemzetiségi Önkormányzata

Narda Község Önkormányzata