Szechenyi 2020

Szlavónia 2018. július 6. – július 8.

Szlavónia 2018. július 6. – július 8.

Nemzetiségi önkormányzat megalakulása óta szinte minden évben szervez kirándulásokat, zarándoklatokat az érdeklődő lakosság részére, Horvátország tájainak felfedezésére az ott élő horvátság kultúrájának, hagyományainak, történelmi nevezetességeinek a megismerése céljából.

2018 évben Horvátország szlavóniai részére kirándultunk, mivel Ladislavci/Vinkovci településről érkezett egy kérés, hogy kapcsolatot szeretne felvenni Nardával. A felkérésnek szívesen tettünk eleget, hiszen az asszimiláció mértéke napról-napra nagyobb méreteket ölt, ezért minden olyan lehetőséget kihasználunk, ami segít abban, hogy a nyelv élő maradjon, hogy a kultúra bemutatásának teret szerezzünk az anyaországban, ezzel olyan impulzusokhoz juttatva a kulturális élet szereplőit Nardáról, hogy motiváltak legyenek és lelkesedésük ne lankadjon. Igy indultunk útnak egy autóbusszal, hogy megtekinthessük ezen környék nevezetességeit, a polgárháború emlékhelyeit.

A szlavóniai látogatás, útvonala: Eszék, Kopácsi –rét, Diakóvár, Vukovár, Vinkovci. A szlavóniai látogatás kapcsán megtekinthettük a polgárháborúban elhunyt hazafiaknak állított emlékhelyeket, részt vettünk kulturális programokon Đakovački Vezovi/Nyári fesztivál Diakóváron. Gasztronómiai bemutató és kostoló Ladislavciban. melynek a Nardáról érkezők aktív részesei lehettek hiszen a grádistyei kultúra öregbítése, a horvát nyelv használata fontos feladata a nemzetiségi önkormányzatnak

Eszék városát idegenvezető kíséretében tekintettük meg, látogatást tettünk az Eszéki vár falai között. Đakovoban/Diakóváron megtekinetettük a Székesegyházat, fontosabb nevezeteségeket, és részesei lehettünk a Đakovački Vezovi kulturális rendezvény sokszínű forgatagának, ellátogattunk, a Lipicai ménes Đakovoi/Diakóvári birtokára, részesei lehettünk egy lovas versenynek, és egy forgatásnak, amit a HRT1 stábja forgatott a ménes birtokán. Ellátogattunk a polgárháború emlékhelyeire Ovčarara, Vukovárba, ahol egy rövid sétát tettünk a városban, így láthattuk a még máig megmaradt háborús vérengzés nyomait. Megtekintettük a Kopački rit/Kopácsi rét nemzeti parkot, ahol egy hajókirándulás részesei lehettünk, ismerkedve a nemzeti park történetével, állatvilágával.

Kirándulásunk zárásaként részt vettünk egy horvát nyelvű szentmisén Aljmašon/Almás, mely település lakossága szintén menekült a polgárháború elől, templomát felégették, melyet azóta újjáépítettek, a templom azóta Mária zarándokhely is.

Ezek a kirándulások tanulmányutak, fontosak a faluban még fellelhető nyelv, kultúra, hagyományok, vallás és identitástudat fennmaradásához.

A program megvalósítását támogatta:

HRVATSKA SAMOUPRAVA NARDA /

HORVÁT NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT NARDA

Add Comment